KELET-en jártunk

2023. február 14. | headline, program

Február 10-én délelőtt izgatottan indultunk el Debrecenbe, a 13. Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójára. A hatórás autóutat követően regisztráltunk, elfoglaltuk a szállásunkat, majd siettünk a Szent József Gimnázium dísztermébe, ahol a megnyitóval kezdetét vette a program. Ezután egy „Szólj be a papnak!” esemény következett, melyen a résztvevők egy református, egy görögkatolikus és egy római katolikus lelkipásztornak tehették fel a kérdéseiket.

 (Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye)

Az atyák válaszai a lelki feltöltődésünket szolgálták, a program után következő vacsora pedig a testi egészségünket segítette elő. Esti programként zenés szentségimádáson vettünk részt a Svetits-kápolnában, melynek köszönhetően Istenre és magunkba tekinthettünk, emellett lelkileg is megérkezhettünk.

Mivel nem mindennap járunk Debrecenben, ezért este úgy döntöttünk, felfedezzük a belvárost. Arra azonban ügyeltünk, hogy szombat reggel kipihenten ébredjünk egy számunkra jeles eseményre.

Hét órakor ugyanis az egyetemi lelkészünk, Kovács József atya mutatott be szentmisét a Szent Anna-székesegyházban.

A szertartáson az egyházmegyék egyetemi lelkészei koncelebráltak.

Ezt követően, a reggeli elfogyasztása után 9 órától egészen 13 óráig az Egyházi Fejlesztők csapatának vezetésével egy tréningen vettünk részt.

E program során lehetőségünk adódott megismerkedni más egyetemi lelkészségek tagjaival, kifejteni a véleményünket az Egyház szerepével kapcsolatban, továbbá megoszthattuk egymással a szinodális úttal kapcsolatos kérdésekről a véleményünket.

(Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye)

A kiscsoportos megosztáson túl mi is felvethettünk 1-1 témát egyénileg, majd másokkal közösen kis- és nagycsoportban, amire szeretnénk, hogy az Egyház nagyobb hangsúlyt helyezzen. A csoportokban a minőségi kapcsolatok (istenkapcsolat és párkapcsolat egyaránt), a remény, a boldogság és a megértés kifejezések hangoztak el a leggyakrabban.

A szombati program ebéddel, majd fakultatív programmal folytatódott. A lehetőségek közül Józsi atya a Munkácsy-trilógia és a Szabó Magda emlékház megtekintését választotta, a csapat többi tagja pedig a fürdőzés mellett döntött. Lehetőségünk adódott igénybe venni az élmény- és a termálfürdőt is, szóval a csúszdázást és a melegvizes pihenést sem hagyhattuk ki. A nagyerdei rekreációs övezetből visszatérve, a vacsora előtt egy vetélkedő következett, melyben a magyarországi megyéspüspökökkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. Az étkezést követően táncház vette kezdetét, mely során a körtáncokat és a párostáncokat jártunk. A szombati napot egy fantasztikus hangulatú farsangi bál zárta.

A KELET utolsó napján sokáig pihenhettünk, fél kilenckor kezdődött csak a reggeli. 10 órakor a Szent Anna-székesegyházba mentünk, ahol Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét, melynek köszönhetően értékes gondolatokkal gazdagodtunk. A hétvége zárásaként közösen megebédeltünk, majd Dr. Törő András országos egyetemi lelkészségi referens, főszervező ünnepi beszédével lezárta a találkozót. Ezután számunkra az összepakolás és a hazutazás következett, megannyi élménnyel a szívünkben.