KELET Pécsett – beszámoló

2024. február 12. | headline, program

Február 9-11. között rendezték meg Pécsen a 14. Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozóját. Az eseményre 140 egyetemista érkezett a Kárpát-medence számos különböző egyetemi lelkészségéről. Miután a résztvevők péntek délután regisztráltak és elfoglalták a kollégiumi szállásukat, Kovács József pécsi egyetemi lelkész megnyitotta az eseményt a Magtár Látogatóközpontban. Nyitóbeszédet mondott továbbá Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektori követe; Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora, valamint Törő András országos egyetemi lelkészi referens. Ezután az egyetemisták kiscsoportokban ismerkedhettek meg egymással. A svédasztalos vacsorát követően a pénteki program imaesttel zárult, melynek a pécsi Székesegyház adott otthont. A zenés szentségimádáson a fiatalok szentgyónást végezhettek, valamint közbenjáró imaszolgálatot igényelhettek. A szolgálatért hálásak vagyunk a pécsi Imádság Házának és a Nyolc Boldogság Közösség szerzetesnővéreinek.

Szombat reggel 7:30-kor Drahos Dávid egri egyetemi lelkész mutatott be szentmisét a Corpus Christi kápolnában. A reggelit követően a program kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában. A beszélgetés témája a béke megteremtése volt, ugyanis az idei találkozó mottója így hangzott: „Hagyd el a rosszat és válaszd a jót, keresd a békét és járj a nyomában!” (Zsolt 34,15). A beszélgetést az egyetemisták korábban elküldött kérdései alapján Sasvári Detti, újságíró és médiaoktató moderálta. A kérdésekre Dr. Lukács Ottilia és Dr. Csonta István, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola oktatói; Tokodi László domonkos rendi szerzetes; Makkai László görögkatolikus lelkipásztor; Versegi Beáta-Mária, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetesnővére és Zich Ildikó, a Szociális Testvérek Társaságának tagjai válaszoltak. A jó hangulatú beszélgetésből a hallgatóság hasznos gondolatébresztő információkat jegyezhetett fel. Többek között hallhattunk a béke jelentéséről, konfliktuskezelésről, belső és külső békéről, annak megvalósításáról, ötletekről, melyeket a fiatalok beépíthetnek egyetemi lelkészségeik, valamint közösségeik életébe, és arról, hogy Isten milyen szerepet tölt be az ember békességében. A délelőtt zárásaként gyakorlati műhely következett, mely során a kiscsoportok feldolgozták a kerekasztal-beszélgetés fontosabb gondolatait. A tanulságos diskurzus elősegítette, hogy a különböző egyetemi lelkészségek tagjai ráláthassanak az esetlegesen felmerülő kihívásokra.

Ebéd után a résztvevők többféle program közül választhattak: fürdőzés a Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben, Gyárlátogatás a Pécsi Sörfőzdében, a Zsolnay Negyed kiállításainak és VR-világának megtekintése, az Ókeresztény Sírkamrák meglátogatása a Cella Septichora Látogatóközpontban, idegenvezetés a Pécsi Püspökség épületeiben.

A programokról visszatérő egyetemistákat vacsora, majd borkóstoló várta. Ősi Gábor díjnyertes borokat hozott Villányból, ezzel megalapozva a vidám hangulatot. A borkóstoló után kezdetét vette a bál, melyen a Paraday zenekar játszotta a jobbnál jobb slágereket. A bál szünetében tombolasorsolásra került sor, melyen néhányan rendkívül értékes nyereményekkel gazdagodtak. A fantasztikus hangulatot az jelezte leginkább, hogy a zenekart háromszor is visszatapsolták a fiatalok, akik még hajnali 2 órakor is megtöltötték a táncteret.

A vasárnap reggel nyolc órakor kezdődő püspöki szentmise kihívás elé állította a hajnalig mulatozókat, azonban a Székesegyházba így is szép számmal megjelentek. A reggeli elfogyasztását követően a Magtárban az utolsó kiscsoportos megosztásokra került sor. Az egyetemisták beszámoltak egymásnak a hétvége alatt szerzett élményeikről, valamint a béke lehetséges megvalósításáról életükben és közösségükben. A találkozó végén záróbeszédet mondott Dr. Lukács Ottilia, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektorhelyettese, valamint egy hálaadó dicsőítés után, melyben Hambuch Máté volt segítségünkre, záróáldásban részesítette a fiatalokat Kovács József pécsi egyetemi lelkész. A 2024-es KELET közös ebéddel zárult.

A találkozó létrejöttéért hálával tartozunk a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának, a Pécsi Egyházmegyének, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolának és a Pécsi Tudományegyetemnek. A szervezésben fontos szerepet vállaltak a XXIII. János Szakkollégium tagjai, továbbá több hónapos kemény munkát végeztek a szervezőcsapat tagjai: Bella Mercédesz, Fábián Bence, Hidász Glória, Kovács Violetta, Laczikó Luca Sára, Németh Dávid, Németh Zsófia, Szakmári Eszter, Vajda Rita és nem utolsósorban az egész csapatot összefogó Kovács József atya.

A 2024-es KELET-ről készült fényképeket ezen a linken tekinthetitek meg: https://photos.google.com/share/AF1QipN6HQyb5rKxiTWJAdPJG7HJdsvufJprrIL1YkXzhjhuxX_8wNje9kQkkOAkn9ZSeA?key=MVI4eGVzUHloMU92azl0ZFNnSFkxZ3RFTHVMOHRB