Egyetemisták lelkigyakorlata 2023 – beszámoló

2023. november 27. | headline, program

November 24-26. között rendeztük meg másodízben az Egytemisták lelkigyakorlatát Mánfán, a Sacré Coeur nővéreknél. A téma ezúttal „Különböző utakon, egy célért” volt. A pécsi autóbusz-állomáson gyülekezve péntek délután útnak indultunk, hogy sötétedésre a Bánusz tanyára érjünk. A szállásunk elfoglalása után a Sacré Coeur nővérek ismertették a fontos tudnivalókat, továbbá finom vacsorával fogadtak bennünket. Az oldottabb hangulat elősegítéséért játékokkal segítségével meg jobban egymást. Péntek esti programként biblikus imaiskolán vettünk részt Antal Zsolt kaposvári egyetemi lelkész vezetésével, mely során a Jn 14,6-15 igeszakaszt elemeztük a megadott kérdések szerint, majd fejtettük ki ezzel kapcsolatos gondolatainkat a kiscsoportos megosztás során. Egymás válaszainak meghallgatása megannyi további gondolatot ébresztett a fejünkben.

Szombat reggel Hajni nővér imájával indítottuk a napot. Reggelit követően Hajni természetjárásra hívott minket. A Mecsek őszi arcát csodálhattuk meg órákon át, miközben elcsendesedtünk és Istenre figyeltünk.

Nemhiába volt ez a program mindannyiunk számára a hétvége egyik fénypontja. A túra során az érzékszerveinkkel való észlelésnek is fontos szerepe volt. Először a látás, majd a hallás, később a tapintás segítségével is kapcsolatba kerültünk az Isten által teremtett világgal. Miután visszatértünk a MaranaTha Lelkigyakorlatos Házba, az ebéd után Mariola csodapatikára, vagyis különleges lelki beszélgetésre hívta a fiatalokat, Hajni nővér pedig meditációs táncot tartott számunkra. Ezt követően Zsolti atya felelevenítette Ferenc pápa legutóbbi Magyarországra látogatása alkalmával a fiatalokhoz intézett beszédét. Ennek szövegét többször is elolvastuk, valamint csendben elmélkedtünk az atya által feltett kérdésekről, melyekre a válaszainkat később megosztottuk egymással. Filmnézéshez az Interjú Istennel című filmet választottuk. Ez nagyon elgondolkodtató volt, tele teológiai gondolatokkal. Az utána következő, vacsora közbeni beszélgetést szentségimádás követte. A nővérek feldíszítették a kápolnát, mi pedig egy igazán emelkedett hangulatú zenés szentségimádáson vettünk részt. Felüdítő volt látni, ahogy a fiatalok elmélyednek az Istennel folytatott párbeszédben, és ahogy imádkoznak egymásért is.

Vasárnap szentmisével zártuk a lelkigyakorlatot. Mivel Krisztus Király vasárnapját ünnepeltük, ezzel a szentmisével lezártuk a liturgikus évet. A szentmise után párokban beszélgettünk arról, hogy mi az én utam, hol tartok ezen, miket értem el és mik várnak még rám. Ezután egybegyűltünk és a hamarosan kezdődő egyházi évre mindenki mottót választott magának. A kiválasztott mottót megosztottuk egymással, ezzel is átlátva egymás jövőbeli céljait. Az ebéd után zárókört tartottunk, mely során mindenki elmondta az elmúlt 2-3 napban szerzett élményeit. Összepakoltunk és indultunk vissza Pécsre, lelkileg feltöltődve és rengeteg élménnyel a szívünkben értünk haza.

Köszönjük szépen a lelkigyakorlat házigazdáinak és szervezőinek, a Sacré Coeur nővéreknek és Antal Zsolt atyának, a zenei szolgálatot Hambuch Máténak és Gere Daninak.