Beszámoló Versegi Beáta nővér előadásáról

2022. október 4. | headline

Versegi Beáta Mária nővér előadásában arról beszélt, hogy helyesen gazdálkodjunk az energiánkkal annak érdekében, hogy elkerüljük a kiégést. Rávilágított arra, hogy manapság túl sok stressz éri az embert, aminek ugyan jótékony hatásai is lehetnek, de ha újabb stresszfaktor, újabb ingerek érnek minket, mielőtt kipihenhetnénk magunkat, elfogy az energiánk és nincs idő feltölteni az energiatankot.

Keresztényként negatívan hathatnak ránk egyes igeversek is, ha nem a megfelelő lelkiállapotban találnak meg bennünket. Azt érezhetjük, hogy nem vagyunk elég jók és ez még több stresszt okozhat. Ha azonban oldott hangulatban olvassuk ezeket, erősíti bennünk a ráhagyatkozás érzését. Nem mindegy tehát, hogyan viszonyulunk egyes szentírási szakaszokhoz, tudatosítanunk kell, hogy inkább az utóbbi valósuljon meg, hogy rá tudjunk hagyatkozni Istenre.

Beáta nővér felhívta a figyelmünket, hogy a kiégésnek látható szakaszai vannak, melyek figyelmeztető jelek lehetnek, hogy valamin változtatnunk kell. Az első a túlpörgés, ezt követi a „hagyjanak békén, elegem van!” állapot, végül pedig a kongó üresség marad. Fontos, hogy észre vegyük, mikor kell megállnunk, hiszen „törékeny cserépedényben kaptuk a kincset, amit kaptunk”. E téren is tanulhatunk a Jóistentől, aki munkája végeztével megpihent a hetedik napon.

Kovács Violetta
PPHF